22 enero, 2019 annafolch

Falta d’energia?

Com s’ obté l’ energia corporal? És normal que en falti? Depèn d’ una sola substància?

Quan et sents sense energia penses en:

 • menjar alguna cosa (sobretot que sigui amb glucosa o que n’ aporti: pa , brioxeria, fruita…) o,
 • prendre algun estimulant com cafè/te o xocolata
I no sabem què estem fent en realitat, moltes vegades en detriment de la salut a llarg plaç.
Des del punt de vista del funcionament del cos humà, l’ energia es diu ATP i es fabrica dins de les mitocòndries que es troben dins de les cèl·lules.

És a dir, tenim unes fàbriques d’ energia dins de cada cèl·lula. Però clar, perquè hi hagi fabricació d’ energia, la cèl·lula ha d’ estar sana. I el cos en el seu conjunt ha de funcionar bé.

Com més cèl·lules en males condicions hi ha, menor quantitat d’ energia obtenim.

Amb què ens podem ajudar per tenir cèl·lules en millors condicions, i per tant, més energia?

 • Colesterol:
  • d’ ell se’n deriva CoenzimaQ10 imprescindible per fabricar ATP a la mitocòndria
  • D’ ell en depèn la correcta estructura de la membrana de la cèl·lula i que aquesta pugui funcionar correctament
  • d’ ell se’n deriven hormones sexuals (si vols tenir un sistema reproductor que funcioni, necessites colesterol) i el CORTISOL: aquesta hormona és la que ens ajuda a posar el cos en funcionament al matí. Quan busquem un estimulant (te/cafè/sucre…) moltes vegades busquem un efecte semblant al del cortisol.
 • Vitamina D: quan tenim infeccions i necessitat que actuiï el sistema defensiu (immunitari) per resoldre-les es necessita aquesta vitamina. Quan en falta (ARA és l’ època de l’ any més productiva per mirar en sang com estem)no es poden iniciar mecanismes defensius i les bactèries/virus/paràsits/fongs guanyen terreny, mantenint un estat inflamatori constant (òbviament comporta un desgast constant).
 • Vitamina C, B12 i B9:
  • NECESSÀRIES perquè el fetge pugui disminuir la càrrega tòxica corporal i treballi tranquil amb les seves més de 500 funcions
  • necessàries per mantenir un correcte funcionament hormonal (estrés)
  • necessàries per evitar anèmies megaloblàstiques
  • necessàries pel funcionament de la tiroides i per tant del ritme de treball de les cèl·lules
 • Ferro: qui no coneix la importància del ferro per poder fabricar glòbuls vermells, evitar anèmies i tenir un correcte transport d’ oxigen? El ferro el necessiten TOTS el microorgansimes per reproduir-se i quan patim un infecció crònica, el cos en bloqueja la seva absorció perquè no pugui ser utilitzat per aquells microorganismes i interferir així en la seva replicació. Llavors el què fem per poder tenir-ne per nosaltres, és “anar tirant” de les reserves; la ferritina (també es pot mirar en sang). Si un magatzem l’ anem buidant sense reposar arriba un dia que està buit. Resoldre-ho definitivament no és suplementar ferro de per vida, sinó resoldre el bloqueig en l’ absorció.
 • Bactèries muconutritives: són bactèries que produeixen un 10% de la energia corporal gràcies a l’ ácid butíric. Per poder tenir quantitat suficient d’ elles necesitem alimentar-les amb fibra insoluble: midó resistent; patata refredada, llenties i fesols refredats, plàtan no madur, arròs refredat, civada.
Per tant, parlant d’ obtenir energia de forma directe,
podem mirar en sang els nivells de:
Vitamina D, B9, B12
Colesterol total, triglicèrids
Ferro, ferritina i transferrina

cortisol (tot i que és més sensible la prova de la saliva)

I en femta de les bactèries muconutritives.

Ara ja pots comprendre millor perquè no es soluciona un dèficit d’ energia amb cafè o glucosa (pa, patata, brioxeria, fruita…).
A Centre Makaranda utilitzem un enfoc integratiu amb la PNIE (Psico Neuro Immuno Endocrinologia) per resoldre els símptomes que tens. I el dèficit d’ energia és un d’ells.
es_ESEspañol